Bu yılın yalnızca ilk dokuz ayında en az 76 göçmen işçi iş cinayetlerinde can verdi

Göçmen işçi ölümleri giderek artıyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, göçmen işçi ölümlerine ilişkin rapor yayımladı. Buna göre, bu yılın ilk dokuz ayında en az 76 göçmen işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2013 yılında en az 23, 2014 yılında en az 53, 2015 yılında ise en az 67 göçmen işçi can vermişti.

Rapora göre, hayatını kaybeden göçmen işçilerin yüzde 62’sini Suriyeli işçiler, yüzde 11’ini Afgan işçiler oluşturdu. Ölenler arasında Gürcü, Ukraynalı, İranlı, Özbek, Azeri, Bulgar, Çinli, Koreli, Litvanyalı, Rus, Sırp ve Türkmen işçiler de yer alıyor.

‘Cenazeleri sokağa bırakılıyor’
Göçmen işçiler daha çok emek yoğun işkollarında çalışırken hayatını kaybediyor. En çok göçmen işçi ölümünün yaşandığı işkolları inşaat, tarım ve taşımacılık. İSİG Meclisi’nin raporunda, göçmen işçilerinin inşaatlarda günde 25 TL, tarlalarda 10 TL gibi ücretlerle sabahtan akşama çalıştıklarına, kötü koşullarda barındıklarına ve yetersiz beslendiklerine dikkat çekiliyor.

İşçilerin ölüm nedenlerine bakıldığında; inşaatlarda yüksekten düşmeler, uygun olmayan araçlarda yolculuk ederken yollara savrulmalar, aşırı-yoğun-fazla çalışma ve kalp krizi gibi nedenler öne çıkıyor. İSİG Meclisi’nin raporunda şu vahim iddia da yer alıyor: İşyerlerinde kayıt dışı çalışan göçmen işçiler iş cinayetlerinde öldüğünde cenazeleri sokağa bırakılıyor ya da ‘bir yakınını görmeye gelmişti, tesadüfen düştü’ deniyor.

Göçmen işçi ölümlerine ilişkin verilere ulaşmanın çok zor olduğuna dikkat çekilen raporda, şu değerlendirmeler de yer alıyor: “Bu raporlarımızın temel amacı göçmen işçilerin Türkiye işçi sınıfının bir parçası olduğunu ısrarla vurgulamak ve ortak örgütlenme zeminlerini oluşturmak. Sermayenin daha fazla kazanması için bizler omuz omuza çalışırken, milliyetlerimize bakılmaksızın birer birer öldük. İşte bu yüzden ortak mücadele etmeliyiz.”

Akıma kapılan Suriyeli işçi öldü
Öte yandan, Antep’te 2 katlı binanın terasına kameriye yapmak için iple çektiği demir boruların elektrik tellerine temas etmesi sonucu akıma kapılan Suriyeli işçi Ahmet Şıho (32) ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan 3 çocuk babası işçi, kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis, Şıho’nun ölümüyle ilgili soruşturma başlattı.